بازشناسی چهره و هوش مصنوعی

بازشناسی چهره و هوش مصنوعی: فرصت‌ها و چالش‌ها

هر دانشی در دنیای امروز به سرعت در حال پیشروی‌های باور نکردنی است و طبیعتا در این راه چالش‌ها، مشکلات و در مقابل فرصت‌هایی نیز وجود دارد؛ یکی از این دانش‌ها بازشناسی چهره و هوش مصنوعی است که این روز‌ها بسیار بر روی آن بحث‌های متفاوت و تعاریف مختلفی وجود دارد .

تاثیرات بازشناسی چهره

در دنیای کنونی هوش مصنوعی و بازشناسی چهره دو فعالیت مکمل هستند و هر دو برای تکمیل تمامی دانش‌ها یکی از مهم‌ترین امور و دلایل گسترش خواهند بود.

در واقع ترکیب این دو فناوری با یکدیگر توانسته سرزمینی جدید از دانش یادگیری ماشین را کشف کند و بشر در مقابل مسیری جدید از پیشرفت قرار دهد.  درباره بازشناسی چهره نباید همواره مثبت نگاه کرد و تنها به جنبه‌ی پیشرفت و دانش‌افزایی نگاه کرد، چون هر دانشی و هر امری نکات منفی را نیز به همراه دارد و در صورت چشم پوشی از آنان در سطح کلان امکان ایجاد فاجعه‌های بزرگی وجود دارد.

برای مثال در آخرین جلسه‌ای که اعضای گروه‌های سیاسی و علمی در این باره در اروپا برگزار کردند، برخی از خطرات و نکات منفی گوش زد شد و در قالب یک صورت جلسه توجیهی منتشر شد.

آنان بیان کردند که بازشناسی چهره در سطح گستره مانند خیابان‌ها و اماکن بسیار عمومی می‌تواند امری غیر اخلاقی و گاهی هنجار شکن نیز باشد که مهم‌ترین دلیل آن به خطر افتادن بسیاری از آزادی‌های انسان و حقوق شهروندی است.
تمامی این مباحث ما را به این نکته می‌رساند که بازشناسی چهره در دنیای امروز بسیار تعیین کننده است و تاثیرات اجتماعی، سیاسی و اخلاقی را به دنبال دارد که باید به نحو منطقی از آن استفاده شود.

گذر از چالش
فناوری به هیچ عنوان نمی‌تواند تمامی مشکلات را حل کند اما باید مراقب بود که بار اضافه‌ای بر شانه‌های بشر اضافه نکند.

     بازشناسی چهره یکی از مثال هایی است که برای بررسی پیشرفت این حوزه در نظر گرفته شده که پیشرفت آن نباید به قیمت از دست دادن ن  برخی از حقوق و آزادی‌های ما شود.
با وجود آشکار شدن تمام این مشکلات و موانع باز هم این دانش به طور بی‌وقفه‌ای در حال پیشرفت است و آیا سیاست به صحنه می‌آید و مانع استفاده‌های بی‌رویه و منفی از این فناوری می‌شود؟قانون گذاری در هوش مصنوعی
چالش‌های قانون‌گذاری
در ابتدا شایعه بود که اتحادیه اروپا قصد اعلام ممنوعیت کامل از این فناوری را در اجتماع دارد اما از این نظر عقب نشینی کرد .
ایالات متحده نیز بر اساس قانون‌گذاری شهرداری‌های ایالات خود با این فناوری کنار آمده و برای مثال در ایالات ماساچوست استفاده از بازشناسی چهره به طور کامل ممنوع و در برخی از ایالات این فناوری آزادانه عمل می‌کند .
بر اساس یک مورد صریح می‌توانیم سنای آمریکا را مثال بزنیم که قانونی وضع کرده که بیان می‌کند در صورت استفاده از سیستم بازشناسی چهره و حریم شخصی افراد باید از قبل از آنان اجازه صریح بگیرند.

بازشناسی چهره و فرصت
با نگاه از زاویه‌ای دیگر این موضوع واضح است که امروزه بشر به هر پیشرفتی برای پیشروی در امور خود نیازمند است و حتی پیشرفت‌های ظاهرا مخرب نیز گاهی نیاز‌هایی را برطرف خواهند کرد.
همانطور که می‌دانید با بیان نکات منفی این دانش باید به نیاز‌های خود نیز در مقابل آن بپردازیم، که گاه برطرف نشدن این نیازها امکان صدمه به امنیت و ساختار زندگی ما را دارد.
فرض کنید یک تروریست از طریق یکی از راه‌های حمل و نقل وارد شهر یا کشوری شود و سیستم‌های امنیتی تصویر او را از قبل در اختیار داشته باشند، آیا جدا از راه‌های مشاهده میدانی استفاده از دوربین‌های امکان و سیستم بازشناسی چهره می‌تواند مفید باشد؟
این یک مثال ساده برای فهم اصل موضوع بود و باید به این نتیجه رسید که هوش مصنوعی در این فناوری حتی می‌تواند به نجات جان یک انسان و یا جلوگیری از خطرات اجتماعی نیز ختم شود.

بازشناسی چهره در جهان
جهان و چهره
حال در جایگاهی از این فناوری خاص قرار گرفته‌ایم که تمامی شرکت‌ها و موسسات و سازمان‌ها، هر کدام به نحوی از آن بهره می‌برند. برخی برای حضور و غیاب، برخی برای ورود و خروج و نیز برخی نیز برای کنترل‌های امنیتی.
دنیای هوش مصنوعی کنونی برای پیشبرد و گسترش خود باید از تمایز‌های جسمی افراد استفاده کند و چه بسا این تمایز‌ها همواره در دسترس باشند؛ زمانی که برای ورود به محل کار از اثر انگشت استفاده می‌کنید دستگاه از تمایز اثر انگشت شما را شناسایی می‌کند، یا زمانی که برای باز کردن قفل صفحه تلفن چهره خود را مقابل دوربین موبایل قرار می‌دهید نیز چنین است.
خواسته و نا‌خواسته برای انجام کارهای خود از این دانش در حال کمک گرفتن هستیم بازشناسی چهره نیز در این مسیر خود را پیشتازی بزرگ معرفی کرده و روز به روز با خود نمایی‌های بیشتر این چرخه را به خود وابسته‌تر می‌کند.
اهمیت تمامی این موضوعات از آن‌جایی پیداست که همواره جلسات مختلف و مهمی در سطوح خرد و کلان در حال برگزاری است و هر کشور یا حتی اتحادیه‌هایی مانند اتحادیه کروپا در سطح بین المللی تصمیماتی را راجع به بازشناسی چهره اتخاذ می‌کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید